Toggle Navigation

 

Salata od spanaća sa tofu sirom (posno)

Spanać se može pripremati na različite načine – može se jesti sirov, kao salata, kuvan u vodi, na pari, dinstan... Od njega se prave interesantnapredjela, ukusne čorbe, glavna jela ili prilozi.

Priprema

Spanać oprati i iseckati na trake, grašak i kukuruz ocediti od vode. 

Pomešati spanać, grašak i kukuruz.

Napraviti preliv od balzamiko sirćeta, maslinovog ulja, soli i bibera i preliti salatu, dodati izdrobljeni tofu sir i dobro promešati. 

Salatu poslužiti uz kukuruzni hleb i sok od ceđenog grejpfruta.

 

Spanać pre upotrebe treba pažljivo i dobro oprati pod jakim mlazom vode jer se na listovima i drškama može zadržati zemlja i pesak, naročito ukoliko se koristi sirov. Kako biste bili sigurni da je spanać potpuno čist i bezbedan za upotrebu, uvek ga je bolje kratko prokuvati jer će se tako uništiti mikroorganizmi, ali i smanjiti količina oksalne kiseline
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 956 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 478 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g spanaća
    • 200 g graška iz konzerve
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 300 g tofu sira
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 800 ml soka od ceđenog grejpfruta
    • 400 g kukuruznog hleba