Toggle Navigation

 

Topla salata od paradajza

Balzamiko sirće je staro italijansko vinsko sirće „negovano“ najmanje 10-12 godina u drvenoj buradi. Za prepoznavanje pravog je na deklaraciji bitna reč „tradicionale“ ili geografsko poreklo balzamiko sirćeta. Koristi se za začinjavanje salata, sosova i marinada kojima daje harmoničan sklad slatkog i slanog ukusa.

Plativoo
Priprema

Paradajz iseći na polovine, posoliti, pobiberiti i kratko izgrilovati na delu maslinovog ulja.

Tost hleb iseći na manje kockice, kratko izgrilovati na preostalom maslinovom ulju i dodati listiće belog luka.

Krutone izvaditi iz tiganja i ostaviti da se ohlade i osuše.

Na tanjir servirati rukolu, dodati paradajz, masline i kockice ovčjeg sira. Posuti krutonima, preliti balzamikom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 448 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 75 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 224 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 37.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g paradajza
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • 20 ml balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 100 g rukole
    • 150 g crnih maslina
    • 200 g ovčijeg sira
    • tost hleb