Toggle Navigation

 

Tunjevina sa svežim povrćem (posno)

Obrok koji odgovara onome što podrazumevamo pod mediteranskom ishranom. Ova ishrana se odlikuje niskim unosom zasićenih masti i visokim unosom jednostruko nezasićenih masti poreklom uglavnom iz maslinovog ulja, visokim unosom ribe, povrća, voća i žitarica bogatih prehrambenim vlaknima

Plativoo
Priprema

Povrće i masline iseći na komade, servirati na tanjr, dodati tunjevinu i krutone, a zatim preliti uljem.

Uz doručak poslužiti sok od pomorandže.

 

Krutone možete sami napraviti tako što ćete iseći kockice hleba, kratko ih propržiti na ulju ili puteru i ostaviti na salveti koja će upiti masnoću. Ako u puter dodate malo suvog začina (npr. majčine dušice) dobićete aromatizirane krutone koje ćete u supu staviti neposredno pre iznošenja na sto.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g paradajza
    • 200 g krastavaca
    • 150 g paprike (žuta)
    • 100 g zelenih maslina
    • 400 g konzervisane tunjevine
    • 60 g krutona
    • 1 kašike maslinovog ulja
    • 800 ml soka od pomorandže