Toggle Navigation

 

Ćuretina sa ruzmarin palentom i paradajzom

Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Njime se začinjava meso, posebno piletina, ćuretina, ovčetina, svinjetina i divljač. Preporučuje se za meso pečeno u rerni, ispod sača ili za pripremu mesa na grilu. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir. Umereno upotrebljen, može se kombinovati i sa drugim začinima.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti, staviti u činiju, preliti maslinovim uljem i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

Zatim je ispeći u gril tiganju.

Palentu skuvati u bujonu zajedno sa ruzmarinom i ostaviti da se ohladi.

Izgrilovati kolutove paradajza.

Napraviti tortice od palente i paradajza i servirati na tanjir zajedno sa grilovanom ćuretinom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 901 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 102 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 450.5 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 51 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćurećeg belog mesa
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • kari
    • 200 g paradajza
    • 100 g palente
    • 400 ml bujona
    • ruzmarin
    • 2 kašike ulja