Toggle Navigation

 

Egzotično belo meso

Kari je začinska mešavina koja na lak i jednostavan način oponaša složene mirise i ukuse tradicionalne indijske kuhinje. Kari se ne proizvodi u standardnom sastavu i kvalitetu, već variraju količinski odnosi njegovih sastojaka: kurkume, korijandera, kima i bibera, kao i različitih dodatnih začina.

Priprema

Meso iseckati na trake, pa ga staviti u posudu i dodati soja sos, dodatak jelima, maslinovo ulje, crveno vino, beli luk, biber, so i ruzmarin. Pripremljeno meso prekriti i ostaviti u frižideru 2 sata da se marinira. Izvaditi meso iz marinade i peći u tiganju bez ulja. Tikvicu i paradajz iseckati na kockice, a praziluk i šampinjone na kolutove. Povrće dinstati na ulju i vodi 10 minuta, te dodati pirinač i kašiku kari začina. Meso servirati uz pirinač i krišku crnog hleba.
Zbog svog neutralnog ukusa, piletina se može pre same pripreme marinirati s jednim ili više začina, soja sosom, uljem, jogurtom ili senfom. Kod mariniranja se dodaje alkohol ili sirće, vino ili limunov sok, što će još više omekšati mišićna vlakna u mesu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 1800 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 6.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • dodatak jelu
    • 3 kašike soja sosa
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 dl crvenog vina
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • ruzmarin
    • 300 g barenog pirinča
    • 200 g tikvica
    • 150 g paradajza
    • 150 g praziluka
    • 200 g šampinjona
    • 1 kašika curry začina
    • 300 g crnog hleba