Toggle Navigation

 

Mesne kuglice sa paprikom

Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je treba upotrebiti u roku od 24 časa, a duboko zamrznuto čuvati oko 2-3 meseca. Prženo mleveno meso u frižideru se može čuvati do 2 dana, a duboko zamrznuto 3-4 meseca.

Priprema

Paprike oprati pa sitno iseći i dodati mlevenom mesu. Meso začiniti, dodati sitno isečen beli luk i prezle. Smesu dobro izmesiti rukom i formirati kuglice. Kuglice peći na zagrejanom ulju. Za to vreme skuvati njoke. U gotove kuglice dodati biljnu pavlaku i oceđene njoke, pa sve kratko prokuvati. Servirati gotovo jelo na dekorisani tanjir.
Mleveno meso junetine se može iskoristiti na najrazličitije načine – od pljeskavica i ćufti koje se mogu kuvati, peći, pržiti i poslužiti kao predjelo, dodatak ili kao glavno jelo. Dinstano mleveno meso se koristi kao za preliv za špegete, mesne lazanje, kanelone i brojna druga primamljiva jela.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 172.5 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g mlevene junetine
    • 2 paprike babure
    • so
    • biber
    • 2 cena belog luka
    • 30 g prezle
    • 2 kašike ulja
    • 400 g njoka
    • 200 ml biljne pavlake