U činiji sjediniti mleveno meso, jaja, iseckan beli luk, prezlu potopljenu u malo vode, peršunov list, so i biber. Dobro umešati masu i napraviti loptice, ćufte ili pljeskavice (oblikovati po želji). U svaku staviti po komad kačkavalja. Ćuftice blago ispeći, sa obe strene, u vrelom ulju.Tepsiju nauljiti, poređati krompir i loptice i peći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 190*C. Na puteru upržiti brašno, uliti sok od paradajza, začiniti i kuvati dok se sos ne zgusne. Ako je potrebno sipati malo vode da bi se dobila željena gustina. Servirati krompir i loptice (ćufte) na tanjir i preliti paradajz sosom. Uz jelo poslužiti crni hleb.
Udeo belančevina u ovom obroku je veći u odnosu na vrednosti preporučene od strane stručnjaka koji se bave ishranom. Poseban oprez neophodan je kod osoba sa hroničnim bubrežnim bolestima koje moraju da vode računa upravo o unosu belančevina.
Porcija za odraslu osobu - 470 g
Energetska vrednost porcije - 580 kcal
Natrijum - 1130 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 225 mg
Belančevine - 47 g
Belančevine (%) - 33 %
Ugljeni hidrati - 66 g
Ugljeni hidrati (%) - 45 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 235 g
Energetska vrednost porcije - 290 kcal
Natrijum - 565 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 11 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 112.5 mg
Belančevine - 23.5 g
Belančevine (%) - 16.5 %
Ugljeni hidrati - 33 g
Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %
Vlakna - 4 g