Toggle Navigation

 

Mesne loptice (ćufte) u paradajz sosu

Mleveno meso junetine se može iskoristiti na najrazličitije načine – od pljeskavica i ćufti uvaljanih u prezle koje se mogu kuvati, peći, pržiti i poslužiti kao predjelo, dodatak ili kao glavno jelo. Dinstano mleveno meso se koristi kao za preliv za špagete, mesne lazanje, kanelone i brojna druga primamljiva jela.

Plativoo
Priprema

U činiji sjediniti mleveno meso, jaja, iseckan beli luk, prezlu potopljenu u malo vode, peršunov list, so i biber. Dobro umešati masu i napraviti loptice, ćufte ili pljeskavice (oblikovati po želji). U svaku staviti po komad kačkavalja. Ćuftice blago ispeći, sa obe strene, u vrelom ulju.Tepsiju nauljiti, poređati krompir i loptice i peći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 190*C. Na puteru upržiti brašno, uliti sok od paradajza, začiniti i kuvati dok se sos ne zgusne. Ako je potrebno sipati malo vode da bi se dobila željena gustina. Servirati krompir i loptice (ćufte) na tanjir i preliti paradajz sosom. Uz jelo poslužiti crni hleb.

 

Udeo belančevina u ovom obroku je veći u odnosu na vrednosti preporučene od strane stručnjaka koji se bave ishranom. Poseban oprez neophodan je kod osoba sa hroničnim bubrežnim bolestima koje moraju da vode računa upravo o unosu belančevina.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1130 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 225 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 565 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 112.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 2 jaja
    • 1 cen belog luka
    • 30 g prezle
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • šećer
    • 80 g trapista
    • 400 g barenog krompira
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 400 ml soka od paradajza
    • 300 g crnog hleba