Toggle Navigation

 

Pile sa citrusima

Uvreženo je, ali i opravdano mišljenje da citrusi usporavaju starenje. Čuvaju tkiva i jačaju krvne sudove, a kožu čine mekšom i elastičnijom. Veliki deo otpada na vodu u kojoj su rastvorene korisne hranljive materije. Zbog obilja organskih kiselina, beta karotina, pektina, terpena, kalcijum oksalata, citrata, a uz malu energetsku vrednost, dobro su prihvaćeni kod osoba koje žele mladolik izgled i vitku liniju.

Plativoo
Priprema

Limetu, grejpfrut i pomorandžu iseći na kriške. Pile napuniti citrusima, posoliti, pobiberiti, začiniti ruzmarinom i staviti u tepsiju. Preliti uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180*C oko 45 minuta.

Glavicu luka nabockati karanfilićem i propržiti na delu ulja. Dodati pirinač, indijski orah, bademe i orahe, začiniti šafranom, preliti ključalom vodom i kuvati dok pirinač ne upije tečnost.

Izvaditi luk sa karanfilićem iz šerpe.

Pile iseći, i servirati na tanjir uz prilog od pirinča sa koštunjavim voćem.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 655 kcal

Natrijum - 397 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 145 mg

Belančevine - 66 g

Belančevine (%) - 40 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 327.5 kcal

Natrijum - 198.5 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 72.5 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 limeta
    • 1 grejpfrut
    • 1 pomorandža
    • ruzmarin
    • 200 g pirinča
    • 50 g badema
    • 50 g oraha
    • 50 g indijskog oraha
    • 200 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • karanfilić
    • so
    • biber
    • šafran
    • pile (oko 1,3 kg)