Toggle Navigation

 

Pljeskavice od sojinih ljuspica i graška

: Osim dokazanih prednosti unosa sojinih proteina u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, i oboleli od šećerne bolesti mogu imati značajnih zdravstvenih koristi od konzumiranja belančevina i vlakana iz soje i drugih mahunarki.

Priprema

Grašak skuvati, ocediti i usitniti u blenderu, pa dodati sitno iseckan crni luk i peršun, jaja i hidrirane sojine ljuspice. Sve sastojke dobro izmešati i oblikovati pljeskavice. Uvaljati ih u prezle, namazati uljem i peći u rerni u podmazanom plehu dok ne porumene. Zelenu salatu oprati, posoliti i začiniti sirćetom i uljem. Pljeskavice od sojinih ljuspica poslužiti uz bareni pirinač, krišku ražanog hleba i zelenu salatu.
Osnovna priprema Soja Vita ljuspica: 100 g ljuspica potopiti u 2 dl slane tople vode, dodati začine i sačekati 15-20 minuta. Hidrirane ljuspice teže 300 g.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 670 g

Energetska vrednost porcije - 605 kcal

Natrijum - 865 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 101 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 21 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 335 g

Energetska vrednost porcije - 302.5 kcal

Natrijum - 432.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 4.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 50.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 10.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g graška
    • 100 g crnog luka
    • 2 jaja
    • 100 g hidriranih sojinih ljuspica
    • peršunov list
    • 100 g prezle
    • 300 g barenog pirinča
    • so
    • 1 glavica zelene salate
    • 300 g ražanog hleba