Toggle Navigation

 

Punjeni svinjski file sa krompir pireom

Obilje raznovrsnog i raznobojnog povrća u ovom jelu ga čini vrednim, jer će se na taj način obrokom uneti oko trećina dnevnih potreba u dijetnim vlaknima, značajnim za zdravlje i dobro funkcionisanje organizma. 

Plativoo
Priprema

Svinjski file raseći i istanjiti tučkom za meso vodeći računa da se meso na iskida. Po istanjenom fileu rasporediti sitno isečeno povrće, urolovati i ispeći u rerni na 220*C, oko 25 minuta. 

Krompir oprati, oguliti, iseći na komade i staviti u šerpu sa vodom. Posoliti i kuvati. Zatim ga ocediti od vode, ispasirati, dodati puter i lagano mešajući dodavati vrelo mleko do određene gustine.

Gotov punjeni file iseći na kolutove i garnirati sa krompir pireom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 200 g šampinjona
    • 2 paprike
    • 1 praziluk
    • so
    • biber
    • 50 ml ulja
    • crvenog vinskog sirćeta
    • 600 g krompira
    • 20 g putera
    • 200 ml mleka