Toggle Navigation

 

Rolovana piletina na prokelju

Prokelj, brokoli, kupus i karfiol je povrće koje organizmu daje vitalnost. Sadrži značajne količine kalcijuma i supstanci sa antioksidantnim svojstvima – vitamina C, betakarotina, luteina, fenola i indola, te je značajno u borbi protiv malignih bolesti. 

Plativoo
Priprema

Sipati vodu u šerpu i ostaviti da proključa. Prokelj staviti u ključalu vodu i kuvati ga par minuta. Pileće meso iseći na šire štapiće, umotati u listove pršute, zakačiti čačkalicom i ispeći na vrelom ulju u tiganju. Pržiti meso po 2-3 minuta sa svake strane. Gotovo meso izvaditi na tanjir sa papirnom salvetom da se upije višak masnoće. U tiganj, na istu masnoću sipati pavlaku, dodati origano i promešati. Obareni prokelj ocediti. U drugi tiganj sipati ulje, stavti prokelj, posoliti, pobiberiti i propržiti 2-3 minuta. servirati prokelj na tanjir. Iz rolnica izvaditi čačkalice, staviti ih na prokelj i preliti sosom od pavlake i origana. Dekorisati vlašcem i paprikom. Služiti uz crni hleb. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 670 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 8 laks karea (obrađena krmenadla)
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • origano
    • 800 g prokelja
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml kisele pavlake
    • prilog:
    • 400 g crnog hleba