Toggle Navigation

 

Slatko ljuta piletina

Tucana paprika mora biti jarko crvene boje i ne sme biti gorkog ukusa. Bolja je ona bez semenki jer su samlevene semenke, zbog sadržaja ulja, podložnije kvarenju. Ukoliko je paprika ljuta, količinu treba prilagoditi sopstvenom ukusu.

Plativoo
Priprema

Na ulju i puteru propržiti isečenu piletinu, začiniti i izvaditi pečenu piletinu na tanjir. Na istoj masnoći prodinstati crni luk isečen na rebarca. Kada se luk uprži, uliti pavlaku za kuvanje i kada proključa vratiti piletinu u tiganj. Dodati tucanu ljutu papriku, peršunov list i promešati. Ljutu piletinu u pavlaci servirati uz prilog od barenog pirinča.

 

Iako je ukupna količina masnoća u ovom obroku u granicama preporučenih vrednosti, količina zasićenih masnoća je za 50% veća od preporučenog. Osobe koje vode računa o unosu masnoća, mogu da smanje količinu putera i deo pavlake zamene jogurtom od obranog mleka.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 207.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 500 g crnog luka
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • so
    • biber
    • 15 g putera
    • 2 kašike ulja
    • peršunov list
    • 400 g barenog pirinča
    • tucana ljuta paprika