Toggle Navigation

 

Svinjski file sa narom i mentom

Nar se spominje u Starom Zavetu, cenili su ga Buda i Muhamed, a u nekim delovima sveta deo je svadbene ceremonije sa željom da mladenci imaju dece koliko je semenki u plodu nara.

Plativoo
Priprema

File posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom maslinovom ulju.

Sok od nara sipati u šerpu, kuvati dok ne proključa i dodati nar. Gustin razmutiti sa vodom, dodati u sok i kuvati dok se ne zgusne.

Rastopiti puter, dodati bareni pirinač i iseckanu svežu mentu, promešati i kuvati 2 minuta.

File iseći na manje komade, servirati na tanjir uz pirinač sa mentom, preliti sosom od nara i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 396 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 198 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 53.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 ml soka od nara
    • 100 g nara
    • 1 kašika gustina
    • biber
    • so
    • 400 g barenog pirinča
    • 10 g putera
    • sveža menta
Ključne reči:
svinjski file nar pirinač menta