Toggle Navigation

 

Brza pogača

Kiselo-mlečni proizvodi, među kojima u našoj sredini najviše konzumirani jogurt i kiselo mleko, hranljivi su, ukusni i veoma povoljno utiču na zdravlje, te se u sastavu pravilne ishrane preporučuje konzumiranje ovih proizvoda i mleka dva do tri puta u toku dana. Za odrasle se preporučuje da sadržaj mlečne masti bude što manji.

Priprema

U činiju staviti belo brašno, kiselo mleko, ulje, jaje, so i prašak za pecivo. Po potrebi u smesu dodavati mlake vode i umesiti glatko testo. Kad se testo počne odvajati od zidova posude, staviti ga na radnu površinu i blago premesiti.

Formirati pogaču, staviti u podmazan pleh i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Peći u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 20 minuta, sniziti temperaturu na 180*C i nastaviti pečenje dok pogača ne porumeni.

Brzu pogaču poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 341 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 170.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g belog brašna
    • 200 ml kiselog mleka
    • 100 ml ulja
    • 1 jaje
    • 1 kašicica soli
    • 1 kesica praška za pecivo