Toggle Navigation

 

Pita sa tikvicama

Prilikom kupovine tikvica, naročito na kraju sezone, birajte one čija kora nije pretvrda jer je to znak da je plod prezreo, da ima tvrde semenke i osušen središnji deo.

Plativoo
Priprema

Tikvice narendati, posoliti, ostaviti da malo odstoje, a zatim ih ocediti.

Dodati feta sir, jaja, puter, začine i sve promešati.

U nauljenu tepsiju ređati kore i fil, redom, dok se svi sastojci ne potroše.

Pitu peći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 20 minuta.

Servirati uz čašu jogurta.

 

Udeo masnoća u energetskoj vrednosti porcije je iznad preporučenih vrednosti, pa osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče unos masnoća umesto feta sira mogu da upotrebe sir od obranog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 143 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 71.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kora za pitu
    • 200 g feta sira
    • 600 g tikvica
    • 2 jaja
    • 20 g putera
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber