Toggle Navigation

 

Krofne

Krofne pecite u dubokoj posudi, na jako zagrejanom ulju, povremeno ih okrenite i obavezno ocedite na papirnim ubrusima.

Priprema

U toplo mleko staviti kvasac i šećer i staviti da kvasac nabubri.

Zatim dodati mast, jaja, vanil šećer, so i brašno. Umesiti meko testo i ostaviti oko sat vremena da se udvostruci.

Razviti testo na deblji list i modlom za krofne vaditi krugove testa. Poređati testo na krpu, poklopiti drugom krpom i ostaviti još malo da testo naraste.

Nakon toga peći krofne u vrelom ulju. Pečene krofne ređati na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Krofne posluziti dok su tople.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 25.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g pšeničnog brašna
    • 2 jaja
    • 400 ml toplog mleka
    • 20 g kvasca
    • 60 g šećera
    • 1 vanil šećer
    • 20 g masti
    • 1 vanil šećer
    • so,
    • ulje za prženje
Ključne reči:
brašno mast svež kvasac mleko jaja