Toggle Navigation

 

Pica Sardinija

Kalcijum je mineral koji je neophodan u našem organizmu jer pomaže ne samo izgradnju kostiju, već i održavanje normalnog krvnog pritiska i rada srca. Sardinu uvek treba jesti zajedno sa kostima jer su one veoma dobar izvor kalcijuma - osiguravaju 10% dnevnih potreba ovog minerala.

Priprema

Na testo za picu naneti mešavinu kečapa i pavlake za kuvanje.

Preko poređati kolutove paradajza i mocarele, rasporediti sardine i dodati bosiljak.

Staviti da se peče u zagrejanu rernu 10-ak minuta na 190*C.

 

Najbolji izvori kalcijuma u hrani su mleko i mlečni proizvodi, pri čemu sadržaj masti ne utiče bitno na sadržaj ovog dragocenog minerala. Ostali dobri izvori kalcijuma su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Utvrđen dnevni adekvatni unos kalcijuma za odrasle je 1000 mg što je količina koja se dobije konzumacijom tri velike čaše mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 gotova podloga za picu
    • 200 g mariniranih sardina
    • 100 g mocarele
    • 50 g kečapa
    • 50 ml pavlake za kuvanje
    • bosiljak