Toggle Navigation

 

Pita sa sojinim ljuspicama i pečurkama (posno)

Pitu je najbolje pripremati od tanko razvučenog testa, koje se može puniti različitim nadevima. Energetska vrednost 100 g kora iznosi oko 300 kcal, a od upotrebljenog nadeva i količine masnoće koja se koristi za podmazivanje kora zavisi i ukupna energetska vrednost obroka.

Plativoo
Priprema

Crni luk i praziluk sitno iseckati. Dinstati povrće u nauljenom tiganju dok ne omekša, a potom dodati šampinjone isečene na listiće i hidrirane sojine ljuspice, posoliti i pobiberiti. Povrće dinstati još 5 minuta, te dodati kečap i origano i promešati.

Na dno podmazanog pleha staviti dve kore, zatim naneti fil, pa ponovo staviti koru. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. 

Odgore staviti dve kore, nauljiti i peći u rerni 30 minuta na 220 °C.

 

Naučne studije su pokazale da soja povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova, kao i da utiče na smanjenje krvnog pritiska i ukupnog holesterola, a da povećava nivo dobrog, HDL holesterola. Vlakna prisutna u soji vezuju masti i holesterol iz hrane tako da se u većoj meri izbacuju iz organizma. Soja sprečava lepljenje krvnih pločica i stvaranje tromba.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 500 g šampinjona
    • 100 g crnog luka
    • 100 g praziluka
    • 200 ml kečapa
    • 450 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 1 kašika origana
    • 4 kašike ulja