Toggle Navigation

 

Pita od prosa

Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu hranljivih materija, već i po tome što je jedna od retkih namirnica sa baznim svojstvima. Posebno se ističe mineralni sastav prosa sa bogatstvom magnezijuma i gvožđa. Proso ne sadrži gluten pa može biti važan u ishrani osoba koje ne podnose gluten.

Priprema

U činiji izmrviti mladi i feta sir, dodati jaja, blitvu, prašak za pecivo i začine.

Promešati, dodati kuvani proso, lagano sve sjediniti i rasporediti smesu u nauljen đuveč.

Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200°C, oko 40 minuta. Iseći pitu na kocke, servirati i posuti rendanim mladim sirom.

 

Pre upotrebe proso treba dobro oprati pod tekućom vodom kako bi se otklonila sva nečistoća. Kuva se u dva i po puta većoj zapremini vode ili supe. Nakon što tečnost prokuva, temperatura se smanji, posuda se poklopi i potom se kuva na tihoj vatri još oko 25 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 645 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 70 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 322.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 1.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 4 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

80 min.

Sastojci

    • 300 g kuvanog prosa
    • 200 g mladog sira
    • 200 g feta sira
    • 1 veza obarene i iseckane blitve
    • 3 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 1 prašak za pecivo
    • 2 jajeta
Ključne reči:
proso feta sir mladi sir blitva