Toggle Navigation

 

Pogačice sa droždinom

Talog ili sitne mrvice koje preostanu na dnu šerpe, nakon topljenja masti, nazivaju se droždina.

Priprema

Kvasac razmutiti sa šećerom u mleku i ostaviti da uskisne.

U činiju staviti droždinu, brašno, so, biber i razmućen kvasac. Dobro umesiti testo i razvući oklagijom na list debljine 1 cm.

Umutiti jaje i premazati celo testo. Nožem malo zaseći celo testo u oba pravca, da bi se dobile male kockice.

Modlicom vaditi pogačice i ređati u pripremljenu tepsiju. Ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 25 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 62 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 32.5 kcal

Natrijum - 31 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g droždine
    • 500 g brašno
    • 1 kašika šećera
    • 200 ml mleka
    • so
    • biber
    • 1 jaje
    • 20 g svežeg kvasca