Toggle Navigation

 

Začinske biber pogačice

Biber je jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Pod pojmom „biber“ obično se misli na crni biber koji se na tržištu može naći ceo, mleven, lomljen, sterilizovan ili dehidriran. Cela zrna bibera se obično stavljaju u supe i marinade.

Plativoo
Priprema

Kvasac razmutiti sa šećerom u toploj mešavini vode i mleka. Kada nabubri dodati brašno, mast, jaja, pavlaku za kuvanje, sitno iseckan ruzmarin, posoliti i začiniti sa većom količinom belog bibera. Zamesiti meko testo i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 2 sata.

Udvostručeno testo premesiti na radnoj površini, razviti oklagijom i premazati sa mašću. Preklopiti testo, ponovo razvući oklagijom i premazati i ponavljati postupak dok se mast ne potroši.

Testo razviti na deblji list, modlom vaditi pogačice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.

Pogačice peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.

Začinske biber pogačice poslužiti tople uz čašu jogurta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 46 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 23 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

150 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g masti + 50 g za premazivanje testa
    • 400 g brašna
    • 1 svež kvasac
    • 1 kašika šećera
    • 100 ml mleka
    • 2 jaja
    • so
    • beli biber
    • 80 ml vode
    • 40 ml pavlake za kuvanje
Ključne reči:
kvasac mleko brašno mast jaja ruzmarin