Toggle Navigation

 

Bajadera torta

Pomorandža se ubraja u grupu agruma - voća sočnih plodova kiselkasto-slatkog ukusa. Najlepša je u svom svežem obliku ili ceđena i prerađena u sok. Sto grama pomorandže obezbeđuje čak 90% dnevnih potreba vitamina C.

Plativoo
Priprema

Prvi fil: Rastopiti crnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Puter penasto umutiti, dodati mleveni keks, šećer u prahu, sok od pomorandže i prohlađenu čokoladu. Smesu dobro umutiti, sjediniti sastojke i rasporediti po dnu kalupa. Ostaviti u frižider da se ohladi.
 

Drugi fil: Razmututu puding sa malo mleka. Zagrejati preostalo mleko sa šećerom, dodati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne. Puding ohladiti. Puter penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati u ohlađen puding i sjediniti fil. Žuti fil staviti preko fila od čokolade i keksa, ravnomerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi.
 

Treći fil: Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati mlevene orahe i sok od pomorandže, a zatim sjediniti sastojke. Fil od oraha premazati preko žutog fila, ravnomerno rasporediti i gotovu tortu ostaviti u frižider da se ohladi.

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i poslužiti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 286 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 143 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 300 g mlevenog plazma keksa
    • 125 g putera
    • 130 g šećera u prahu
    • 100 g crne čokolade
    • 100 ml soka od ceđene pomorandže
  • Fil 1:
    • 500 ml mleka
    • 4 kašike šećera
    • 125 g putera
    • 130 g šećera u prahu
    • 2 pudinga od vanile
  • Fil 2:
    • 250 g mlevenih oraha
    • 125 g putera
    • 130 g šećera u prahu
    • 100 ml soka od pomorandže
  • Dekoracija:
    • 300 ml slatke pavlake