Toggle Navigation

 

Čokoladni sutlijaš

U članku pod nazivom "Metabolički učinci konzumiranja crne čokolade na energiju, crevnu floru i metabolizam povezan sa stresom", autori ističu kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi, čime je povećan popis koristi za zdravlje od flavinoida, sastojka kakaa. 

Plativoo
Priprema

U šerpu sipati vodu, staviti pirinač i kuvati oko 20 minuta na tihoj vatri uz stalno mešanje.

Zatim uliti mleko, dodati šećer, vanil šećer i čokoladu.

Mešati dok se čokolada ne otopi.

Sipati sutlijaš u činije i dekorisati čokoladnim mrvicama. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 62 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 75 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 102.5 kcal

Natrijum - 31 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 6.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 37.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 700 ml mleka
    • 4 kašike šećera
    • 1 vanil šećer
    • 150 g pirinča
    • 30 g čokolade za kuvanje