Toggle Navigation

 

Čokoladni toranj sa pomorandžom

Citrusi su nutritivno vrlo vredno voće a pomorandža ima najviše pozitivnih svojstava jer sadrži fitonutrijente koji imaju pozitivan uticaj u sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Najpoznatije i najsočnije sorte pomorandži su valensijska i Jaffa, koje se najviše i koriste u desertima i voćnim salatama.

Plativoo
Priprema

Čokoladu rastopiti na pari, izliti na papir za pečenje i preklopiti listom papira za pečenje. Čokoladu tanko razvući oklagijom, pažljivo skinuti papir i iseći na listiće jednake veličine. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Sitno izrendati koru od pomorandže, staviti u slatku pavlaku i čvrsto umutiti.

Pomorandže očistiti i sitno iseckati.

Praviti toranj sledećim redom: list čokolade, umućena pavlaka, sitno iseckana pomorandža, listić čokolade i ponoviti postupak još 3 puta (toranj treba da ima 4 sprata).

Dekorisati svežom mentom i kolutom pomorandže.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 13 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 20 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 6.5 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crne čokolade
    • 450 ml slatke pavlake
    • 750 g pomorandže
    • sveža menta