Toggle Navigation

 

Čokoladno saće (posno)

Ratluk ili Rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase, koji se priprema od pirinčanog ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Za dobijanje posebnih vrsta ratluka u osnovnu smesu dodaju se pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, oraha ili lešnika. Reč ratluk potiče od turskih reči rahatlokum koja znači “zadovoljstvo za grlo“.

Plativoo
Priprema

Umesiti ratluk sa dve kašike vrele vode, dodati mlevene orahe, mleveni keks i sok od limuna.

Masu dobro izmešati, formirati 6 valjaka dužine modle ili kalupa u obliku trougla. Kalup obložiti folijom.

Čokoladu i margarin otopiti na laganoj vatri. Prohladiti čokoladni fil i sipati deo na dno kalupa.

Staviti jedan valjak, preliti opet delom fila, poređati dva valjka, zatim ponovo čokoladni fil i na kraju staviti tri valjka. Preliti preostalim čokoladnim filom, prekriti folijom i ostaviti na jedan dan u zamrzivač.

Kolač iseći na trouglove debljine nekoliko milimetara i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 39 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 19.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g belog ili roze ratluka
    • 100 g mlevenog posnog keksa
    • 200 g mlevenih oraha
    • 300 g čokolade
    • 250 g maragrina
    • sok od pola limuna