Toggle Navigation

 

Hladna torta

Antioksidativno svojstvo maline je za 50% veće od onog koje imaju jagode, a čak 10 puta je snažniji antioksidans od paradajza. Za to je zaslužna supstanca elagitanin, koja, prema istraživanjima, ima antikancerogeno delovanje.

Priprema

Kornfleks izdrobiti u činiji.

Čokoladu i margarin otopiti na pari, dodati kornfleksu, promešati, te sipati u podmazan kalup za torte.

Želatin rastvoriti sa malo hladnog jogurta.

Ostatak jogurta ugrejati i pomešati sa rastopljenim želatinom, pa ostaviti da se ohladi.

Maline i šećer dodati u ohlađen jogurt.

Fil sipati na testo od kornfleksa i ostaviti da se stegne i ohladi. Hladnu tortu dekorisati šlagom, servirati i poslužiti.

 

Malina je veoma osetljivo i lako kvarljivo voće, pa se pažljivo mora čuvati. Pre stavljanja u frižider treba izdvojiti plodove koji pokazuju znake kvarenja. Najbolje ih je potrošiti isti dan, a ako se to ne uradi, mogu stajati u frižideru najviše 1-2 dana. Maline se mogu i zamrznuti – cele ili kao blago zašećerena kaša, i čuvati u zamrzivaču do 12 meseci.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

16

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g kornfleksa
    • 200 g čokolade
    • 100 g margarina
    • 500 g malina
    • 100 g šećera
    • 2 kesice želatina
    • 500 ml jogurta
    • 200 ml slatke pavlake