Toggle Navigation

 

Kakao delišes

Ovsene pahuljice su napravljene od grubo usitnjenog zrna ovsa koja se prvo termički obrađuju, a potom presuju kako bi se smanjilo vreme pripreme i bubrenja. Ove pahuljice mogu se dodavati u domaći hleb, pecivo, pite, kolače i čorbe. Treba znati da se ovsene pahuljice brzo kvare jer ulje u njima može da užegne i postane gorko, te ih valja odmah potrošiti i češće ih nabavljati.

Plativoo
Priprema

U vrelo mleko dodati šećer, margarin i kakao. Sve zajedno kuvati 1 minut, skinuti sa vatre i odmah dodati ovsene pahuljice, kokos i vanil šećer.

Dobro izmešati, razliti u rebrasti kalup i ostaviti da se stegne.

Prohlađenu poslasticu iseći na parčad i servirati.

 

Istraživanja pokazuju da crna čokolada i kakao u prahu mogu povećati nivo „dobrog“ HDL holesterola i na taj način doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema. Uz ovsene pahuljice koje predstavljaju odličan izvor ugljenih hidrata niskog glikemijskog indeksa i rastvorljivih dijetnih vlakana, ovu poslasticu možete povremeno konzumirati.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 26 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 13 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 120 ml obranog mleka
    • 200 g šećera
    • 60 g margarina
    • 60 g kakaa
    • 100 g ovsenih pahuljica
    • 60 g kokosa
    • 1 vanil šećer