Toggle Navigation

 

Karamel sladoled od krušaka

Smatra se da je kruška ujedno i hranljiva i lekovita. Sadrži biljna vlakna, tanin i pektin, zbog kojih je sirova i neoljuštena dobra protiv zatvora i za poboljšanje probave. Osobama kojima iz razičitih razloga ne prijaju vlakna preporučuju se oljuštene i ispasirane kruške. 

Plativoo
Priprema

Kruške oljuštiti i iseckati na kockice.

Upržiti šećer, uliti sok od limuna i kuvati dok se grilijaš ne rastopi. Dodati iseckane kruške, promešati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti penasto žumanca, dodati gustin i mleko, skuvati krem i ohladiti.

Umutiti pavlaku u šlag, dodati krem i kruške, promešati, staviti da se zamrzne i nakon toga servirati sladoled u čaše. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 38 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 19 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 6 krušaka
    • 2 kašike smedeg šecera
    • sok od limuna
    • 2 kašike gustina
    • 500 ml mleka
    • 100 ml slatke pavlake
    • 4 žumanceta