Toggle Navigation

 

Keks salama (posno)

Suvo grožđe predstavlja veoma značajan izvor energije, hranljivih materija, vitamina i dijetnih vlakana. U 100 g suvog grožđa ima više od 320 kcal, a sve hranljive i zaštitne materije, osim vitamina C se nalaze u u većoj koncentraciji u odnosu na sveže grožđe.

Plativoo
Priprema

Ušpinovati šećer sa vodomdodati mlevene orahe i mleveni keks.

Žele bombone i suvo grožđe sitno iseckati, dodati u smesu, promešati i sjediniti sastojke.

Uviti u salamu i ostaviti da se malo prohladi.

Iseći keks salamu na kolutove, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 58 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 29 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g šećera
    • 50 ml vode
    • 200 g mlevenih oraha
    • 200 g mlevenog keksa
    • 200 g žele bombona
    • 200 g suvog grožda