Toggle Navigation

 

Kuglice od suvih šljiva

Suve šljive su izuzetno bogate jedinjenjima iz grupe fenola, sa dokazanim antioksidantnim svojstvima. Druga, jednako važna odlika suvih šljiva je bogatstvo u rastvorljivim i nerastvorljivim dijetnim vlaknima.

Priprema

Suve šljive što sitnije iseckati.

U šerpu uliti pavlaku i zagrejati. Dodati šećer, izmrvljenu čokoladu i rum.

Kad se sve rastopi, dodati iseckane šljive i dobro promešati. Masu ostaviti da se dobro ohladi, a zatim kašičicom vaditi po malo mase i oblikovati kuglice.

Servirati na tanjir.

 

Ova poslastica se odlikuje visokim udelom kako ukupnih, tako i zasićenih masnoća, zbog čega se ne preporučuje osobama koje imaju hiperlipoproteinemije, aterosklerozu ili pak šećernu bolest.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 4 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 2 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g suvih šljiva bez koštica
    • 20 ml ruma
    • 50 g šećera u prahu
    • 250 g čokolade
    • 100 ml slatke pavlake