Toggle Navigation

 

Orijentalna slatka torta (Sultanija torta)

Suvo grožđe je veoma zdrav i ukusan izvor prirodnog šećera, povezanog sa biljnim vlaknima, tako da ga zdrave osobe mogu koristiti kao zamenu za šećer. Zbog izrazite slasti, dodate u pahuljice, hleb, peciva, kremove, torte ili druga jela, zamenjuju upotrebu šećera.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti žumanca sa šećerom (dok se ne rastopi) i dodati brašno.

Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, sjediniti sa smesom od žumanaca, a zatim dodati sitno iseckanu čokoladu, seckane i mlevene orahe i suvo grožđe, promešati varjačom (nikako mutiti mikserom) i smesu razliti u podmazan kalup.

Ispeći jednu koru u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 30 minuta.

Skuvati sirup od šećera i vode, dodati polovinu limuna isečenog na kolutove, a drugu polovinu limuna iscediti u sirup. Sirup ostaviti da se ohladi.

Pečenu koru izvaditi iz rerne, preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da torta upije sirup.

Rastopiti čokoladu sa puterom i glazurom preliti tortu. Ostaviti da se ohladi i stegne.

Pre posluženja tortu dekorisati čokoladnim mrvicama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 43 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 21.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 10 belanaca
    • 10 kašika šećera
    • 10 žumanaca
    • 100 g čokolade
    • 300 g mlevenih oraha
    • 1 kašika brašna
    • 100 g seckanih oraha
    • 100 g suvog grožda
  • Sirup:
    • 300 g šećera
    • 500 ml vode
    • 1 limun
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 20 g putera