Toggle Navigation

 

Pesak torta

Odavno je poznato da je tamna čokolada odličan izvor antioksidanata koji su važni za održavanje zdravlja. U jednom gramu ove čokolade ima ih više nego u ekvivalentnoj količini crvenog vina, zelenog čaja ili crnih bobica.

Priprema

Razmutiti puding sa malo mleka, a preostalo mleko zagrejati sa šećerom. Uliti razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne.

Penasto izraditi margarin, sjediniti sa ohlađenim pudingom i podeliti masu na tri dela.

U prvi deo dodati mleveni keks, a u drugi otopljenu i prohlađenu čokoladu.

Na tacnu rasporediti prvi fil, zatim čokoladni fil i na kraju žuti fil.

Tortu dekorisati fondanom ili umućenom slatkom pavlakom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 381 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 157.5 kcal

Natrijum - 190.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Dekoracija
    • 300 ml slatke pavlake
  • Krem:
    • 2 l mleka
    • 300 g šećera
    • 2 margarina
    • 300 g mlevenog keksa
    • 150 g čokolade
    • 7 pudinga od vanile