Toggle Navigation

 

Panakota sa prelivom od višanja

Potpuno uživanje za nepce, kremasto i neodoljivo.

Plativoo
Priprema

Pripremiti želatin po uputstvu.

Zagrejati mleko, ali paziti da ne proključa, dodati malo mleka u smesu vode i želatina, promešati, a zatim sav želatin dodati u mleko i dobro promešati. Voditi računa da se ne pojave grudvice. Ako se pojave, ponovo zagrejati mleko i mešati dok grudvice nestanu.

Izmešati mleko sa želatinom sa jogurtom i medom, dodati ekstrakt vanile i promešati. Uliti u modle za panakotu ili puding. Ostaviti u frižider na 6 sati ili preko noći da se ohladi i stegne.

Za preliv staviti u šerpicu šećer i dodati 50 ml vode. Dodati voće i kuvati dok ne provri pa sniziti temperaturu i kuvati na tihoj vatri 10 do 15 minuta.

Ostaviti da se potpuno ohladi pre prelivanja i preliti neposredno pre serviranja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Natrijum - 59 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Natrijum - 29.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 20 ml želatina
    • 60 ml hladne vode
    • 250 ml mleka
    • 350 ml jogurta
    • 45 ml meda
    • 1 kašika ekstrakta vanile
  • Preliv:
    • 50 g šećera
    • 50 ml vode
    • 250 g višanja
Ključne reči:
mleko želatin jogurt med višnje