Toggle Navigation

 

Rolat od čokolade

Prilikom izrade krema, vazdušastiji izgled se postiže razdvajanjem žumanaca i belanaca. U belanca se može se dodati 1-2 kašike hladne vode na jedno belance, kako bi pena bila izdašnija i brže se umutila. Penu će učvrstiti dodavanje male količine limunovog soka ili sirćeta, soli ili šećera.

Plativoo
Priprema

Čokoladu rastopiti na pari.

Penasto umutiti belanca, dodati šećer, mlevene orahe i rastopljenu čokoladu. Smesu pažljivo promešati i razliti u tepsiju ili kalup obložen papirom za pečenje i posut šećerom u prahu.

Umutiti puter sa žumancima. Dodati šećer u prahu i vanil-šećer, promešati i napraviti fil.

Premazati smesu filom, uviti u rolat i ostaviti da se stegne.

Rolat iseći na tanke šnite i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 22 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 11 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil 1:
    • 2 belanca
    • 120 g šećera
    • 120 g mlevenih oraha
    • 120 g čokolade
  • Fil 2:
    • 100 g putera
    • 3 žumanca
    • 100 g šećera u prahu
    • 1 vanil šećer