Toggle Navigation

 

Sladoled bananas

Banana je ukusno voće koje sadrži dosta ugljenih hidrata visokog glikemijskog indeksa zbog čega se preporučuje oprez kod dijabetičara. Odmah stvara osećaj sitosti, te se često koristi u ishrani sportista. Prosečna banana ima oko 100 kcal. 

Plativoo
Priprema

Voće oljuštiti, iseći na manje komade i izmiksati u blenderu u pire. 

Šećer rastopiti u mlakom mleku i ohladiti.

Slatku pavlaku umutiti u šlag i sjediniti sa mlekom i pireom od voća.

Sipati smesu u plastičnu posudu, staviti u zamrzivač da se stegne i nakon toga vaditi kašikom za sladoled kugle u čašu i ukrasiti seckanim voćem. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 21 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 10.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

14

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 banane
    • 3 pomorandže
    • 3 limuna
    • 200 ml mleka
    • 400 g šećera
    • 400 ml slatke pavlake