Toggle Navigation

 

Sladoled od breskve

Breskva je poreklom iz Kine, gde je smatrana drvetom života i simbolom besmrtnosti, a plod je nazivan vilinskim voćem. Svoje latinsko ime, Prunus persica, duguje Persiji, odakle je Aleksandar Veliki preneo po celom Mediteranu. Danas je poznato više od 10 000 sorti koje sazrevaju od maja do početka oktobra.

Plativoo
Priprema

Breskve i pomorandžu oljuštiti, odstraniti koštice i iseći na manje komade. Staviti voće u blender i miksati zajedno sa sokom od limuna i šećerom. Posebno umuiti mleko sa biljnom pavlakom, a zatim sjediniti sa voćnom smesom. Dobro umutiti i staviti da se masa zamrzne. Kašikom za sladoled vaditi kugle sladoleda u čaše i ukrasiti.
Iako je udeo ukupnih masnoća u energetskoj vrednosti ovog sladoleda u okviru preporučenih vrednosti, udeo zasićenih masti je dvostruko veći od preporučenog. Osobe koje boluju od ateroskleroze, dijabetesa ili imaju povišene masnoće u krvi, trebalo bi da izbegavaju poslastice ovakvih nutritivnih karakteristika.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 pomorandža
    • sok od limuna\n
    • 100 g šećera
    • 300 g bresaka
    • 200 ml obranog mleka
    • 250 ml biljne pavlake
Ključne reči:
breskva pomorandža mleko pavlaka