Toggle Navigation

 

Susam keks

Semenke susama pre upotrebe treba propržiti, zgnječiti ili samleti, jer na taj način semenke postaju svarljivije i aromatičnije. Susam je bogat belančevinama a masnokiselinski sastav bogat omega-6 masnim kiselinama, sadrži obilje minerala: magnezijuma, cinka, kalcijuma i gvožđa

Plativoo
Priprema

U činiji umutiti margarin sa šećerom, dodati jaje, brašno, sok od jabuke, susam, kokos i iseckan lešnik.

Dobro umutiti masu, napraviti štanglice i poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Staviti kekse u zagrejanu rernu i peći 20 minuta na 200*C.

Gotove susam keksiće preliti čokoladnim ili voćnim topingom i poslužiti prohlađene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 72 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 132.5 kcal

Natrijum - 36 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 jaje
    • 200 g margarina
    • 180 g šećera
    • 350 g brašna
    • 100 g susama
    • 100 g kokosa
    • 70 g iseckanog lešnika
    • 150 ml soka od jabuke