Toggle Navigation

 

Tinina prolećna torta

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.

Plativoo
Priprema

Margarin penasto umutiti, dodati šećer u prahu i uz neprekidno mućenje dodati seckane orahe, sok od pomorandže i mleveni keks. Smesu dobro sjediniti, a zatim koru ravnomerno rasporediti po kalupu.

Jagode horozontalno zaroniti u koru, do polovine tako da druga polovina ostane van kore. Ostaviti u frižider da se stegne.

Umutiti 500 ml slatke pavlake u čvrst sneg, dodati šećer, vanil-šećer i jedno po jedno žumance. U umućen fil dodati maskarpone i sjediniti sastojke. Želatin razmutiti sa malo vode, ostaviti da nabubri a zatim ga tempirati do tačke ključanja (najbolje u mikrotalasnoj pećnici oko 1 minut). Dodati i želatin u fil, promešati i sjediniti. Staviti fil preko kore sa jagodama, ravnomerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.

Umutiti preostalu količinu pavlake u šlag. Tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i iseckanim jagodama i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 307 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 74 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 153.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g mlevenog keksa
    • 250 g margarina
    • 150 g seckanih oraha
    • 150 ml soka od pomorandže
    • 700 g krupnijih jagoda
    • 800 ml slatke pavlake
    • 250 g maskarpone sira
    • 4 žumanceta
    • 120 g šećera
    • 1 vanil-šecer
    • 2 želatina
    • 2 kašike šećera u prahu