Toggle Navigation

 

Višnje u sladoledu

Sveže višnje su dostupne samo kratko, tokom par letnjih meseci. Međutim, zamrznute, često i očišćene višnje danas tokom cele godine možemo da nabavimo u svakom supermarketu. Postupak brzog smrzavanja čuva hranljivu vrednost voću. Takođe, možete upotrebiti i kompot od višanja, što će znatno ubrzati pripremu poslastice. 

Priprema

Zagrejati mleko.

Umutiti penasto žumanca i šećer. Dodati gustin i skuvati krem u zagrejanom mleku. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati krem, promešati i staviti da se smrzne masa.

Vaditi kugle sladoleda, poređati u čaše i ukrasiti višnjama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 57 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 145 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 28.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 72.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 ml mleka
    • 3 žumanceta
    • 1 kašika gustina
    • 200 g žutog šećera
    • 200 ml slatke pavlake
    • 300 g višanja