Toggle Navigation

 

Gambori sa flambiranim suvim šljivama (posno)

Gambori se mogu pripremati kuvanjem, dinstanjem, grilovanjem, na pari... U svakom slučaju, pošto su već sami po sebi dekorativni, preliveni jednostavnim sosom i servirani uz prilog, predstavljaju pravu kulinarsku poslasticu.

Priprema

Gambore u ljusci peći u tiganju koji je prethodno premazan maslinovim uljem.

Suve šljive kuvati u belom vinu, uz dodatak crnog bibera u zrnu i kašike žutog šećera. Kada šljive puste boju, zaliti ih konjakom i flambirati.

Pirinač sa rukolom staviti na sredinu tanjira za posluživanje a preko poređati gambore, te preliti sosom od konjaka I suvih šljiva. Dekorisati čeri paradajzom.

 

Gambori, kao i većina morskih plodova, imaju malo masti, ali sadrže veće količine holesterola koji, kako tvrde naučnici, ne resorbuje i ne stvara loš holesterol. Uz to sadrži i velike količine cinka koji jača imunitet.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 230 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg gambora u ljusci
    • 600 g kuvanog pirinča
    • 120 g suvih šljiva
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • biber u zrnu
    • 1 kašika smedeg šecera
    • 100 ml belog vina
    • konjak
    • 200 g čeri paradajza
    • 80 g rukole