Toggle Navigation

 

Juneći gulaš sa grilovanom palentom

Junetina je veoma dobar izvor vitamina B kompleksa, koji imaju veoma povoljan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova. U složenim metaboličkim procesima ovi vitamini učestvuju u pretvaranju štetnog molekula homocisteina u bezopasan oblik, što je veoma značajno jer je povišen nivo homocisteina u organizmu, jedan od faktora rizika za srčani i moždani udar, a prema najnovijim istraživanjima i za osteoporozu.

Plativoo
Priprema

Crni luk i juneće meso iseći na kocke, začiniti i propržiti na dve kašike ulja. Meso poklopiti i dinstati u sopstvenom soku dok ne omekša (ako je potrebno preliti vodom i kuvati dok tečnost ne ispari). Pred kraj kuvanja u gulaš dodati kapar i sitno isečene kisele krastavce i kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta. U dublju šerpu sipati pripremljen bujon, začiniti i dodati puter. Kad bujon proključa sipati palentu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Palentu staviti u kalup, ohladiti, iseći na manje komade i izgrilovati. Servirati grilovanu palentu sa gulašom i poslužiti toplo

Gulaš je staro austrougarsko jelo koje se pravi od kockica mesa: teletine, govedine, svinjetine ili divljači, sa dinstanim lukom i crvenom začinskom paprikom. Najčešće se služi sam ili sa pireom od krompira, testeninom, pirinčem ili tvrdo kuvanom palentom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 1595 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 797.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mesa
    • 400 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 30 g kapra
    • 400 ml bujona od povrca
    • 250 g palente
    • 10 g putera
    • 400 g kiselih krastavaca
    • prilog: