Toggle Navigation

 

Krompir salata sa barenim lignjama (posno)

Meso morskih plodova je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako se vari. Lignje sadrže mali postotak ukupne i zasićene masti, međutim, imaju veliku količinu holesterola, pa ih treba jesti u manjim količinama.

Priprema

Kuvani krompir i praziluk iseckati na kolutove, a obarene lignje na kockice. Sve sastojke sjediniti, posoliti i pobiberiti, te preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Dobro izmešati, te servirati na podlozi od zelene salate i dekorisati čeri paradajzom. Salatu poslužiti uz crni hleb.

Sveže lignje potrošite u roku od dva dana, a zamrznute koje ste prethodno odmrzli upotrebite isti dan.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 235 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 365 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 117.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barenih očišćenih lignji
    • 600 g barenog krompira
    • 200 g praziluka
    • 200 g čeri paradajza
    • 300 g zelene salate
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • sok od 1 limuna\n
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba