Toggle Navigation

 

Zapečene palačinke sa gorgonzolom

Gorgonzola je vrsta italijanskog sira sa 48% masnoće i zaštićenim poreklom. Pravi se od punomasnog kravljeg mleka, soli i posebne vrste gljivica. Poznat je i pod imenom „plavi italijanski sir".

Priprema

Razmutiti 3 jaja, posoliti i dodati mleko i mineralnu vodu. Smesu dobro umutiti a zatim postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutiti smesu i ispeći deblje palačinke. Gorgonzolu izmrviti, napuniti palačinke i saviti ih u trouglove. Palačinke poređati u zemljanu tepsiju. Umutiti preostala jaja sa sitnim sirom, preliti palačinke i kratko zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 825 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 227 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 92.5 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 412.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 113.5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g brašna
    • 6 jaja
    • 1 kašicica soli
    • 100 ml mleka
    • 100 ml mineralne vode
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 100 g gorgonzole
    • 300 g sitnog sira