Toggle Navigation

 

Zelena salata sa povrćem i šampinjonima (posno)

Zbog svojih nežnih listova, zelenu salatu je najbolje upotrebiti što pre, a neposredno pre jela mora se pripremiti i začiniti. Oprane listove treba dobro posušiti kako zbog viška vode preliv za salatu ne bi izgubio ukus.

Priprema

Salatu očistiti, oprati i iseći na široke rezance. šargarepu izrendati, papriku iseckati na rezance, paradajz na četvrtine, a šampinjone i krastavce na listiće. Staviti pripremljeno povrće u činiju, posoliti, pobiberiti i sve izmešati. Napraviti preliv od balzamiko sirćeta i maslinovog ulja, te preliti salatu. Salatu služiti uz ražani hleb.

 

Tamniji listovi salate su izrazito bogati folatima, beta karotenom, vitaminom C i kalijumom. Zelena salata je odlična za varenje i rad jetre, a pravi je saveznik svih vrsta dijeta za mršavljenje – 100 g sadrži samo 13 kcal.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 585 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 292.5 g

Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 300 g šargarepe
    • 200 g paradajza
    • 300 g paprike
    • 150 g krastavaca
    • 150 g mladog luka
    • 300 g mariniranih šampinjona
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 400 g ražanog hleba
    • preliv:
    • prilog: