Toggle Navigation

 

Početna/Pretraga

31.01.2017

Kajsija krem sa medom

Kajsija se koristi u proizvodnji džemova, sokova, marmelada i likera. Marmelada od kajsija je nezaobilazni sastojak Saher torte. Semenka kajsije se upotrebljava u proizvodnji amaretta poznatog italijanskog likera.

03.06.2016

Voćni kolač od kajsija

Kajsije su ukusne, sočne, specifičnog mirisa i velike biološke vrednosti. Hranljive su i lekovite, pa se u ishrani koriste i sveži i prerađeni plodovi. Od njih se može pripremiti sok, džem, pekmez, marmelada, kompot, slatko ili neka druga poslastica. Pogodne su za sušenje, proizvodnju likera i rakije, a može se koristiti i njeno jezgro.

16.01.2013

Kajsija štangle

Suvo voće je vrlo poželjno, jer istovremeno predstavlja izdašan izvor kalorija i različitih zaštitnih sastojaka. Spada u vrlo zdravu hranu, u kojoj su sve hranljive materije višestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povećava između šest i deset puta, zavisno o kojoj vrsti je reč. U našem podneblju u upotrebi su najčešće suve šljive, smokve, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, mada se sve više navikavamo i na egzotične vrste kao što su urme, ananas, banane, papaja...

14.07.2012

Loptice od kajsija i lešnika (posno)

Nekada smo mnoge vrste voća mogli nabaviti samo u određeno godišnje doba, pa je unos suvog voća i orašastih plodova bio uobičajen u zimskom periodu. Danas se suvo voće, orasi, lešnici i bademi, sve ređe nalaze na stolu iako se zna da predstavljaju dragocen izvor zaštitnih materija. Promenite navike, makar i povremenim konzumiranjem ovakvih poslastica.

13.10.2016

Kuglice sa suvim kajsijama

Suve kajsije se dobijaju tako što se, dok su sveže, oljušte, pa onda suše na suncu, ili u posebnim sušarama na temperature od 65 do 70*C. Sami ih možete sušiti u rerni zagrejanoj između 50 i 70*C, na aluminijumskoj foliji.

01.07.2014

Voćni jogurt od kajsija

Kajsije se cele godine mogu kupiti samo u obliku kompota, pre svega zato što sveže teško podnose duži transport. Kompoti su zaslađeni, tako da treba voditi računa o količini šećera koja se dodaje poslastici. 

16.10.2012

Kiflice sa pekmezom od kajsija

Sve sastojke sigurno imate u kući! Odlične kiflice koje mogu da se prave i u slanoj varijanti.

13.07.2012

Torta sa kajsijama i pudingom od pirinča

Kalup za pečenje kore se premazuje puterom ili margarinom, jer bi se ulje slivalo niz ivice kalupa. Ako koristite kalup sa štipaljkom, dovoljno je da podmažete dno da testo ne iscuri. Papir za pečenje se stavlja i na dno i na ivice kalupa. Nakon pečenja, kalup stavite kratko da se ohladi, pa tek onda istresite kolač na rešetku.

09.07.2012

Džem od jagoda i kajsija

Skuvan džem ili pekmez sipajte u teglu dok je još vreo a da vam tegla ne bi pukla obavezno u nju stavite metalnu kašiku ( koju ćete naravno izvaditi kad napunite teglu). Ostavite džem da se ohladi i tek tada zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

06.07.2012

Kajsija – hrana i lek

Kajsija (lat.Prunus armeniaca) je biljka iz porodice Rosaceae. Poznata je još kao Armeniaca vulgaris ili "Jermenska šljiva", pošto su stari Rimljani smatrali da potiče iz Jermenije, ali se u današnje vreme smatra da je prava postojbina ovog voća Kina i Kirgistan.

09.09.2011

Torta od kajsija iz kompota

Kajsije se cele godine mogu kupiti samo u obliku kompota, pre svega zato što sveže teško podnose duži transport. Kompoti su zaslađeni, tako da treba voditi računa o količini šećera koja se dodaje poslastici.

21.07.2011

Dukati od sušenih kajsija

Plod kajsije sadrži znatne količine vitamina A, koji je važan antioksidant i aktivan zaštitnik od degenerativnih poremećaja. Sadrži i vitamine B grupe, vitamin C, kalcijum, fosfor i kalijum. Sve hranljive materije se sušenjem višestruko koncentruju.

18.04.2012

Kolač sa kruškama i džemom od kajsija

U našem podneblju kruška je izuzetno cenjeno voće. U 100 g ploda kruške ima do 60 kcal, od toga najviše ugljenih hidrata, i to fruktoze, zbog čega se ne isključuje iz jelovnika dijabetičara. Mogu je koristiti i osobe sa povišenim holesterolom.

15.08.2011

Kajsija (Prunus armeniaca)

Kajsija je koštuničavo voće koje je po izgledu slično breskvi, šljivi, bademu i višnji. Boja kajsije varira od žute do tamno narandžaste.

20.07.2011

Jogurt torta sa kajsijama

Kada pravite čokoladnu glazuru, nemojte topiti čokoladu na previsokoj temperaturi i nikako nemojte dozvoliti da bilo kakva tečnost dođe u kontakt sa njom jer će brzo postati tvrda. Voće za dekoraciju morabiti potpuno suvo.