Toggle Navigation

 

Torta sa kajsijama i pudingom od pirinča

Kalup za pečenje kore se premazuje puterom ili margarinom, jer bi se ulje slivalo niz ivice kalupa. Ako koristite kalup sa štipaljkom, dovoljno je da podmažete dno da testo ne iscuri. Papir za pečenje se stavlja i na dno i na ivice kalupa. Nakon pečenja, kalup stavite kratko da se ohladi, pa tek onda istresite kolač na rešetku.

Plativoo
Priprema

Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno, lešnike i prašak za pecivo.

Masu sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 180*C, oko 25 minuta.

U šerpu sipati mleko, vanil-šećer i šećer. Zagrejati, dodati pirinač i kuvati dok se masa ne zgusne, odnosno pirinač upije svu tečnost.

U toplu masu staviti žumance, promešati, sipati na sredinu kore i poravnati kašikom.

Preko poređati polutke kajsija i vratiti u rernu da se kratko zapeče.

Tortu ohladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 12.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 3 belanca
    • 150 g šećera
    • 80 g mlevenih lešnika
    • 80 g brašna
    • 5 g praška za pecivo
  • Krem:
    • 60 g pirinča
    • 300 ml obranog mleka
    • 1 žumance
    • 1 vanil-šecer
    • 30 g šećera
    • 700 g kajsija iz kompota