Toggle Navigation

 

Feta tortilje

Tortilje možete napraviti i sami: umesite testo od 14 kašika oštrog brašna,7 kašika kukuruznog brašna, 75 g putera, 500g glatkog brašna, 350 ml vode i kašičice soli. Ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Tortilju, što tanju, izvaljajte od grudve testa veličine jajeta i pecite na vrlo jakoj vatri sve dok se sa gornje strane ne pojave mehurići, a zatim okrenite i kratko ispecite i drugu stranu. Ako pečete u teflonskom tiganju, nemojte ga premazivati uljem.

Priprema

Na zagrejanom ulju ispeći jaja na oko.

Tortilje zagrejati, staviti na tanjir i preko njih narendati feta sir, staviti rukolu, iseckanu papriku i čeri paradajz.

U sredinu staviti pečeno jaje i dekorisati.

Uz tortilje poslužiti sok od jabuke.

 

U nutritivnom pogledu ove tortilje sadrže više masnoća u odnosu na preporučene vrednosti. Pored ukupnih masnoća povećan je i udeo zasićenih masnoća, zbog čega ovaj obrok nije pogodan za osobe sa srčanim oboljenjima, aterosklerozom i dijabetesom. Sve osobe koje moraju strogo da vode računa o unosu masnoća mogu feta sir da zamene sirom od obranog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 560 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 245 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 280 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 122.5 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 tortilje
    • 150 g feta sira
    • 60 g rukole
    • 200 g paprike (žute)
    • 200 g čeri paradajza
    • 4 jaja
    • 1 kašika ulja
    • biber
    • 800 ml soka od jabuke