Toggle Navigation

 

Italijanska salata

Sir mocarela pripada mekim belim sirevima blagog ukusa. Koristi se za izradu pica zbog velike topivosti. U južnoj Italiji, originalnoj postojbini, još uvek se proizvodi od bivoljeg mleka. Ostatak sveta ga proizvodi od kravljeg mleka. Čuva se u frižideru, u slanoj vodi oko 3 dana.

Priprema

Kuvanu testeninu ohladiti i staviti u dublju činiju. Dodati sitno isečenu mortadelu, kockice mocarele i paradajza, papriku isečenu na štapiće i masline.

Smesu preliti kečapom, začiniti origanom i promešati.

Italijansku salatu servirati na tanjir i poslužiti sa sokom od ceđenih pomorandži.

 

Čaša osvežavajućeg ceđenog soka od pomorandže ima svega oko 100 kcal, ali zato, dovoljno ugljenih hidrata koji obezbeđuju brzu energiju neophodnu za početak dana. Čaša soka ima dovoljno vitamina C (oko 70 mg) da onemogući deficit ovog značajnog vitamina i da olakša prihvatanje gvožđa iz integralnih žitarica.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1150 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 575 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g testenine - spirale
    • 100 g mocarele
    • 80 g mortadele
    • 2 paradajza
    • 200 ml kečapa
    • 2 paprike
    • origano
    • 50 g maslina
    • 800 ml soka od ceđenih pomorandži