Toggle Navigation

 

Zapečena jaja u bešamel sosu

Muskatni oraščić je začin koji se u prodaji može naći u mlevenom obliku, ali je njegova aroma neuporedivo punija i lepša kada se narenda u jelo neposredno pred kraj kuvanja. Najbolji je onaj pakovan u bočice ili dobro zatvorene kesice, a sa njim i malo rende. Mleveni oraščić brzo gubi začinska svojstva.

Plativoo
Priprema

Na puteru i ulju propržiti brašno, uliti mleko, začiniti i skuvati bešamel sos.

U vatrostalne posude sipati malo bešamel sosa, razbiti jaja, preliti sa još malo bešamel sosa i posuti rendanim trapistom.

Zapeći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Servirati i poslužiti uz zemičke i sok od jabuke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 447 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 230 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 223.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Bešamel sos:
    • 20 g putera
    • 1 kašika ulja
    • 30 g brašna
    • 300 ml obranog mleka
    • biber
    • dodatak jelu
    • muskatni oraščić
  • Ostali sastojci:
    • 8 jaja
    • 100 g narendanog trapista
    • 4 zemičke
    • 800 ml sok od jabuke