Toggle Navigation

 

Bački lonac sa komadićima soje

Izračunatih 15 g vlakana u porciji ovog jela bogatog povrćem obezbediće vam polovinu dnevnih potreba u dijetnim vlaknima, i učiniti mnogo za pravilan rad Vaših organa za varenje. To je svakako dobra preporuka da isprobate ovaj obrok.

Priprema

Juneće meso isečeno na krupnije komade prodinstati na crnom luku i doliti malo vode. Kuvati 20 minuta i dodati natopljene sojine komadiće, boraniju, grašak i iseckano povrće: krompir, šaragrepu, paradajz i tikvice. Začiniti crvenom mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti. Sve izmešati i kuvati još pola sata na laganoj vatri, odnosno dok meso i povrće ne omekša. Glavno jelo posuti seckanim peršunom i poslužiti uz krišku ražanog hleba.

 

Začinska paprika je najčešće mlevena, ređe seckana ili usitnjena u avanu. Aroma i boja joj potiču od mesa i kožice paprike, a ljutina od semenki, mesa i središnjeg dela paprike. Za kvalitet i osobine mlevene paprike bitan je međusobni odnos ovih delova. Kod nas se prodaje kao slatka i ljuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 940 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 470 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 4.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g junećeg mesa
    • 100 g sojinih komadića
    • 200 g krompira
    • 200 g šargarepe
    • 150 g paradajza
    • 150 g tikvica
    • 150 g boranije
    • 150 g graška
    • 100 g crnog luka
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 400 g ražanog hleba
    • prilog: